Libar

Albina – talentom i znanjem do uspjeha!

Prijedloga za intervju uvijek ima mnogo jer našu zemlju krase talentirane i vrijedne osobe, no odluka je pala na Albinu Grčić, pobjednicu ovogodišnje Dore koja ima čast predstavljati Hrvatsku na Eurosongu. Osim glazbenih uspjeha, dotaknut ćemo se njenih školskih i akademskih postignuća te profesionalnih ciljeva. Vjerujem da će vam Albina pokazati da glazbeni uspjeh i obrazovanje mogu ići skupa.

 • Za početak, vratimo se u prošlost. Kako danas s pozicije studentice gledate na vlastito školovanje  u osnovnoj i srednjoj školi?

Još od prvog razreda bila sam poprilično marljivo i ambiciozno dijete. Ipak, uvijek su me više       veselile vanškolske aktivnosti, posebice pjevanje i druženje. Bez obzira na ljubav prema glazbi i pjesmi, škola nikada nije patila. Uvijek sam izvršavala svoje obveze, bilo tako što bih se snalazila, bilo tako što bih stvarno “zagrijala stolicu”. I osnovnu i srednju školu završila sam kao odlikašica, govori Albina objašnjavajući  tajnu svog uspjeha.

 • Kakav su dojam na Vas ostavili Vaši nastavnici/e? Imate li zanimljivu anegdotu iz tog perioda koje se rado prisjetite 😊!?

Sjećam se gotovo svakog nastavnika i nastavnice; jednih u lijepom, a drugih i u ne baš tako lijepom sjećanju. U svakom slučaju, od svakog nastavnika sam ponešto naučila, a zbog nekih od njih sam se poželjela baviti istim poslom. Najljepši period za mene bila je srednja škola i profesori iz moje Prve gimnazije, naglašava!

 • Zašto ste se odlučili za Filozofski fakultet i studij engleskog jezika i povijesti? S obzirom na medijsku eksponiranost, ostvarujete li privilegije kod profesora 😊?

Naime, nakon srednje škole htjela sam studirati španjolski jezik i povijest, ali kako španjolskog nema u Splitu, a ja sam zbog životnih okolnosti željela ostati u rodnom gradu, zamijenila sam ga engleskim. Neću lagati, sada mi je možda malo žao. Još prije mature dugo sam se dvoumila između društvenih predmeta i farmacije, za koju ipak nisam imala dovoljno kvalitetnu podlogu. Evo trenutno sam na Filozofskom u Splitu i uistinu sam zadovoljna; ne smatram da imam privilegije nego naprosto kolegijalne ljude i profesore, koji su prvenstveno ponosni na moj uspjeh, ali i cijene to što faks nisam u potpunosti zanemarila. Kad god to mogu, trudim se ispunjavati obveze na fakultetu kao i ostali kolege s odsjeka, objašnjava Grčić.

 • Vidite li se u budućnosti u ulozi nastavnice u školi ili je već sad jasno da ste izabrali glazbenu scenu?

Nikada ne može biti posve jasno; glazbeni put i život jednako ovise o sreći koliko i o talentu i radu. Upravo iz tog razloga ne bih isključivala opciju da jednog dana predajem u školi, naprotiv, to sam odabrala i ako se vidim u nečem osim pjevanja onda je to predavanje i podučavanje djece i mladih. Smatram da nema plemenitijeg zanimanja od toga.

 • Odakle ljubav za glazbom? Koji su Vam žanrovi potakli emociju i želju? Imate li uzora?

Ljubav prema glazbi razvila se unutar obiteljskih krugova, s obzirom da su naša slavlja uvijek obilježena dobrom pjesmom i spizom. Otac i stričevi glazbeno su talentirani; oni su se ponajviše razvili kroz klapski stil, što nije slučaj kod mene. Ja sam pak odrasla na Oliverovim pjesmama, a onda kasnije na pop trendy glazbi, koju i dan danas najviše slušam, ističe Albina uz uzdah i smješak.

 • Već se dugo godina bavite pjevanjem – možete li nam opisati s kakvim ste se izazovima suočili da bi došli do današnjeg statusa?

Moram priznati da u glazbi, kao i u svakom zvanju, izazovi ne prestaju. Svaka nova etapa i svaki novi uspjeh sa sobom donosi nove prepreke i čari. Još dok sam bila manja najviše sam se borila sa samopouzdanjem na sceni i s opuštanjem. To se pak s iskustvom promijenilo, ali onda su se pojavile druge kušnje; ružni komentari, predrasude i sl. Kada ostvariš jedan ovakav uspjeh u samo godinu dana i izazoveš simpatije diljem zemlje, a i šire, onda od srama ne smiješ posumnjati u sebe. Naravno i ja sam samo čovjek; sasvim je normalno da se s vremena na vrijeme jave nesigurnosti, ali oduvijek sam se trudila biti vjerodostojna, stati iza onoga što radim i predstavljam, i biti sretna i ispunjena, odgovara Albina.

 • S obzirom na vašu očitu popularnost, pretpostavljam da ste prvenstveno mladima jedan od najvećih idola – kako se nosite s tim bremenom?

Moram priznati da sam i ja primijetila da veći dio moje publike čine djeca i mladi, što me jako veseli jer se toj publici najviše i obraćam kroz svoj rad i pjesme. Nekako ta djeca su uvijek neiskvarena, iskrena i vjerna. Njih je teško razočarati i uvijek u svakom pronađu nešto pozitivno. Nadam se da će u meni vidjeti primjer kako slijediti svoje snove, biti pozitivan, uporan, a pritom ne “gaziti preko leševa”.

 • Podrška je bitna u svemu što se radi. Tko su osobe bez kojih Vaš uspjeh ne bi bio moguć? Kako na sve gleda Vaša obitelj i prijatelji?

Upravo je obitelj moja najveća podrška i moj najveći “vjetar u leđa”. Obitelj je ujedno za mene i najveća životna vrijednost, sada moja, a onda i ona koju jednog dana stvorim. Nije isto kada uspjeh proživljavaš sam i kada ga možeš podijeliti sa svojim bližnjima. Naravno, nismo svi te sreće, ali evo ja sam uistinu zahvalna što sam blagoslovljena tim zajedništvom, odgovara Albina uz sjaj u očima.

 • U kratkom vremenu ostvarili ste iznimne glazbene uspjehe – možete li usporediti iskustvo s Voica i Dore?

Mlada pjevačica ističe: iskustvo na Voice-u i iskustvo na Dori znatno se razlikuju, barem ako mene pitate. Iako su oba natjecateljskog karaktera, na Doru sam ipak došla s većim očekivanjima, s obzirom na reakcije na snippet, pa sam automatski bila malo više opterećena, ja bih rekla. Kako god, oba iskustva za mene su otvorila nova vrata, poznanstva i mogućnosti.

 • Priroda posla i interesi su Vas doveli u poziciju da puno putujete. Koliko su na Vas profesionalno i osobno utjecala upoznavanja novih ljudi, kultura i jezika?

S obzirom da smo još uvijek u ovoj nezgodnoj epidemiološkoj situaciji, ne mogu se baš pohvaliti inozemnim poznanstvima i susretima, ali odlaskom u Rotterdam i to će se promijeniti. Ovo iskustvo Dore i Eurosonga bit će izazov za mene kao studenticu engleskog jezika, s obzirom da ću se upravo na engleskom sporazumijevati s natjecateljima i organizatorima. Nadam se da će profesori kada budu gledali imati razumijevanja i uzeti u obzir veliki pritisak, uz osmjeh ističe!

 • Gdje se vidite u bližoj budućnosti, imate li već neke konkretnije planove koje biste voljeli ostvariti? Možda pobjeda na Eurosongu 😊?

Pobjeda na Eurosongu svakako bi bila van mojih očekivanja, ali naravno da se ne bih bunila. Neovisno o plasmanu ne Eurosongu, planiramo nove pjesme i projekte i veselimo se vašim reakcijama.

 • Pored estradnih nastupa, snimanja pjesama i studija, imate li hobije kojima “punite baterije”? Što Vas čini sretnom i ispunjenom?

Između proba, nastupa i intervjua, najviše me ispunjava vrijeme provedeno s bližnjima, a pogotovo ako uhvatimo koju zraku sunca i uspijemo otići na koji izlet. Obožavam prirodu, ali ne bunim se i gledanju serija uz kokice, govori nam skromno.

 • S pozicije mlade svestrane pjevačice koja nije zanemarila obrazovanje, koja bi bila Vaša poruka mladima koji su u godinama kada treba donijeti važnu životnu odluku?

Baš kao što sam napisala u mini govoru ispod slike s obrane završnog rada; ništa nije nemoguće, nemojte se lomiti ako uz obrazovanje njegujete i još neku svoju životnu strast. Meni je puno puta bilo lakše organizirati obveze prema školi kada bih imala još više obveza van nje. Uz malo sreće, pomoći, ali naravno i truda i želje, uistinu je moguće balansirati, objašnjava Grčić.

Pod dojmom ostavljamo Albinu da se posveti vježbanju kako bi ponovno mogla razveseliti cijelu naciju, a vas dragi čitatelji, pozivamo da doživite Albinine riječi kako bi i vi mogli uživati u onome za što ste stvoreni!

Uredništvo portala Libar Albini želi da se dobro zabavi i dostojno predstavi naš grad, županiju i državu. Uspjeh je već sad velik i taj nastup na velikoj sceni treba iskoristi za uživanje, jer to je ono što želi svaki mladi glazbenik – “Albinin trenutak sreće 😊!”.

Kjara Zorić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.