Libar

Poster Child

I mladi i stari znaju tko su Red Hot Chili Peppersi, pa makar samo znali neke njihove hitove poput Californication ili Under The Bridge. Nakon šestogodišnje pauze, grupa je odlučila prvi travnja izbaciti novi album pod imenom Unlimited Love (nadajmo se da ovo neće biti nikakva prvotravanjska šala). Osim činjenice da se jedna od najutjecajnijih rock grupa vraća na scenu, bitno je napomenuti da se vraća s pojačanim sastavom. Naime, 2019. u bend se vratio John Frusciante, virtuozni gitarist prepoznatljiv po svom neuobičajenom tonu i stilu sviranja. Do sada su prije izlaska albuma objavili dva singla: Black Summer i najnoviji Poster Child o kojem ću danas malo više reći.

Svi okorjeli obožavatelji Peppersa već će na prvu osjetiti iskonski zvuk benda kojeg su obožavali godinama unatrag. Kiedis iznosi stihove na svoj klasičan način, poprilično opušteno s prenaglašenim slogovima. Tekst je sam po sebi pun unutarnjih rima i dovitljivih usporedbi, a njegova struktura gura ovu pjesmu naprijed. Refren nam otkriva samu bit svega što je nabrojano na početku: glazbenicima je predodređeno da izgore i izgube slavu ili u nekim slučajevima – postanu nešto više od glazbenika, ikone koje su nadmudrile samu smrt.

I will be your poster child
You know the world is ours for a little while
And then I will be your poster child tonight

Funky zvuk gitare prvo je što privlači pozornost slušateljima i nešto je zbog čega ćete klimati glavom u ritmu svih pet minuta. Vrhunske solaže također su nešto po čemu je Frusciante jako poznat, a ona koja se javlja na kraju ne razočarava – zbog prljavog tona, neurednog zvuka, ali i  prekrasnih harmonija, solo zvuči kao da je odsviran bez ikakva napora. Bas gitara savršeno komplimentira melodijskoj liniji, što je i očekivano kad iza basa stoji Flea, još jedan majstor svog zanata. Bubnjevi su jako precizni i nenametljivi, pa bih se usudio reći da Chad Smith dobro poznaje svoje dugogodišnje kolege. Oni koji bolje poznaju diskografiju ovog benda mogli bi primijetiti da je Poster Child poprilično slična njihovoj staroj pjesmi s albuma One Hot Minute koja se zove Walkabout.

Spot napravljen za pjesmu psihodelična je animacija ispunjena čestim metamorfozama raznih nepovezanih motiva. Najvjerojatnije ćete se osjećati kao da ste ušli u svoj najluđi san u kojem se pitate što se to događa: likovi se skejtaju na dasci koja ima lice, gitara se šeta gradom, leptiri se preobražavaju u Zemlju i slično. Stil jako podsjeća na njihove druge video spotove poput animacije za Sick Love i Behind The Sun.

Dugo smo čekali njihov veliki povratak i čekanje se u potpunosti isplatilo. Ne samo da izbacuju novi album već ćete biti u mogućnosti slušati ih u Europi (ili SAD-u) u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Mađarskoj i tako dalje, a koncerte će otvarati glazbenici poput A$AP Rockyja, Thundercata, Anderson Paaka i drugih. Ovo je prekrasna prilika da na ljeto prisustvujete velikom događaju s prijateljima ili obitelji jer tko zna kad će se takav opet ponoviti (njihove koncerte isplati se pogledati, samo potražite Live at Slane Castle 2003.).

Pjesmu Poster Child možete poslušati, ali i vizualno doživjeti u nastavku:

Antonio Šulenta

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.