Libar

Croatia

Kao i obično, krajem radnoga tjedna razmišljala sam o mogućim pjesmama koje bih vam mogla predstaviti. Izbor je pao na hrvatsku pjesmu koju vjerojatno već znate; Croatia, sastava Dalmatino. Nema potrebe objašnjavati kako sam je i kad prvi put čula. Dakle, dragi čitatelji, vrime je za sitit se one pisme s radija.

Dalmatino je hrvatski pop sastav aktivan od 2001. godine. Glavni je vokal i gitarist Ivo Jagnjić, dok bubnjeve pokriva Zdravko Sunara. Zajedno čine taj poznati bend pod producentskom kućom Dancing Bear, na čijem profilu možemo pronaći ovu recenziranu pjesmu. 

Pjesma Croatia ili u prijevodu Hrvatska u svome nazivu već otkriva cijeli sadržaj. Već sedam godina vraća slušatelje na istu youtube stranicu kako bi poslušali predivne riječi upućene domovini. U tekstu Ivo pjeva o Hrvatskoj, opisuje morski dio i gorski prostor,,Ako kreneš gori samo par koraka…”.

Prisjeća se i slavne hrvatske povijesti spominjući voljene vladare o kojima se mnoge priče govore. Domovini je uz snažan integritet i snažnu vojničku odlučnost prikazanu preko knezova i vitezova pripisan i nježni, pomalo majčinski identitet. Svako je dijete u svome životu barem jednom u životu čulo za vile, a one su preko Velebita isprepletene sa starohrvatskom mitologijom.

,,Njeno plavo more krv je plava

Našeg kralja Tomislava

Naših knezova i vitezova…”

Glas Ive Jagnjića sigurno pripada prepoznatljivoj skupini koju svi cijene, kroz slušatelje prolazi poput laganog vihora. Ne možemo zanemariti ni dalmatinski govor koji ostavlja dojam posebne autentičnosti koju naša domovina polako gubi prelaskom na zapadnjački stil.

Govoreći o autentičnosti, valja spomenuti i instrumente koji već na samome početku pokazuju čar našega stila. Frula nas nježno uvodi u taj ponosni osjećaj kojim se pjesma vodi te se na tu sreću nadovezuju i ostali, moderniji instrumenti. 

,,Da je Bog ima kćer ka’ šta je iman ja

Da bi joj ime Croatia.”

U video spotu pojavljuju se i slavni Hrvati popraćeni plesom djevojke u narodnoj nošnji pri zalasku Sunca. Bajkoviti prizori imaju jasan cilj pobuditi narodnu svijest i prisjetiti ljude, Hrvate, na žrtvu koju su položili za ovu zemlju koju danas zovemo domovinom. Prisjećamo se rata i molimo se da se nikada više ne pojavi. Zašto? Ljudi tada umiru. A čovjek je čovjek, bez obzira na sve. 

,,Da Bog da više ne čula oružja zvuk…”

Kada smo prošli kroz svaku komponentu pjesmu, smatram da je suvišno išta više reći. Pjesma Croatia svojim domoljubnim tekstom, narodnim/modernim zvukom i nevjerojatnim vokalom pjevača ubrzava srce svakom ponosnom Hrvatu. Važno je istaknuti i onaj jedan stih koji bi s današnjom situacijom u Ukrajini prikazao svačije molitve za bolje sutra nakon ovoga zla. Nikome nije želja patiti, a kamoli ratovati. Uz preporuku ove pjesme, koju, u slučaju da niste, morate poslušati, šaljemo vam poruku solidarnosti prema potlačenom narodu. Samo da nikada više nitko ne čuje oružja zvuk.

Ivana Marelja

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.