Libar
brown wooden love is lover decor

Što nas privlači: sličnosti ili razlike?

Svakodnevno u svom okruženju upoznajemo ljude raznih osobnosti od kojih neke pustimo u društveni krug, a s nekima ostanemo samo poznanici. Što nam pomaže odrediti kako ćemo se s osobom (ne)slagati?


U tekstovima ljubavnih pjesama pisano je „suprotnosti se privlače“, no kada malo bolje promislite, možete li život provesti s nekim čiji se stavovi i razmišljanja ne poklapaju s vašima?
Istina jest da nas na prvi pogled zaintrigiraju kvalitete koji sami ne posjedujemo. U drugoj osobi tražiš osobine kojih tebi manjka. Tako je, valjda, i prirodno. Svaki se pojedinac želi nadograditi i proširiti svoje vidike. Zaljubimo se u suprotnost, u nešto što poljulja naše rituale i oboji monotonu stvarnost. Razlike nas upotpune i vatra u nama sve više raste zbog neizvjesnosti koja proizlazi upravo iz nove okoline. Postavlja se sada pitanje,  kako uopće dolazi do sukoba?


U početku nas suprotnosti spajaju. Želimo istražiti što sve druga strana nudi i usrećuju nas iznenađenja. Ali, kada nakon nekog vremena shvatite da su vaši ciljevi i misli potpuno različiti, dolazi do sudara svjetova. Pokušava se pronaći nepostojeća sličnost, ali uzalud. Vjerovali ili ne, znanstveno je dokazano da se suprotnosti odbijaju! Imamo tendenciju biti s osobom za koju smo sigurni da će potvrdi naša uvjerenja, bilo da se radi o životnim pitanjima, religiji ili pak socijalno-kulturnim pitanjima. Čini se da je autor Malog Princa, Antoine de Saint-Exupery, bio u pravu kada je rekao da ljubav nije samo gledanje u oči, nego zajedničko gledanje u istom smjeru. I ne radi se samo o muško-ženskoj ljubavi, već i o kriteriju po kojem biramo prijatelje.


Matematički gledano, plus i minus uvijek daju minus. Našim rječnikom, jedna strana mora pobijediti, što naravno neće zadovoljiti drugu polovicu. Takav odnos nema smisla, zato se suprotnosti brzo razdvoje.


Bilo kako bilo, okružite se uvijek ljudima koji vam odgovaraju i za koje možete garantirati da će vam čuvati leđa. Plus minus, minus plus, sve se to da zbrojiti i dovesti do pozitivnog rezultata 😉

Laura Renić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.