Libar
two black skeleton keys on an old paper

Try

Kao svaki tjedan pred pisanje članka o glazbi, nisam nikako mogla smisliti koju bih vam pjesmu mogla predstaviti. Mogu reći da ih znam jako puno, ali kada treba istaknuti jednu, naravno da to ne ide. Svakako, smatram da je najbolje prisjetiti se starijih pjesama poput Try, koje smo vjerojatno svi rado, bez velikih očekivanja, slušali na radiju.

Drugi singl Try pjesma je šestog albuma izvođačice Alecie Beth Moore poznatijom pod imenom Pink. Objavljena je 19. listopada 2012. godine u sklopu albuma The Truth About Love. Ovu su pjesmu u pop rock žanru napisali Michael Busbee i Ben West.

Iz samoga naziva albuma očigledno je da bi naslov ovoga singla mogao nositi nekoliko značenja, no on se otkriva tek u stihovima pjesme. Stihove, njihovo značenje i emociju prati vokalistica Pink koja se ne ustručava pokazati svoju snagu. Njezin osobni dojam i osjećaj po pitanju teme ovoga djela prožimaju se kroz svaki ton. Smatram da je to odlika izvrsnoga izvođača, a i trebali bi svi. Ako sebe netko predstavlja kao pjevača, a ne zna istisnuti taj osjećaj kako bi ga i drugi iskusili, onda on to nije.

Što nam govore stihovi? Stihovi se nadovezuju na naslov i ponavljaju ga. Try, prevedeno na hrvatski jezik znači: ,,Pokušaj’’ kada se stavi u okvir značenja ove pjesme. Ona govori o ljubavi. Potiče ljude na ljubav i u jednome pogledu, priprema ostatak za srceparajuću bol i teše trenutke u tom ,,lebdećem stanju’’. Bez obzira na te trenutke, čovjek mora voljeti te nas Pink potiče da bez obzira na te opekotine moramo pokušati. Pokušati podignuti se, pokušati voljeti i na koncu, uspjeti ma kakva god situacija bila dokle god je ljubav vrijedna borbe.

Where there is desire, there is gonna be a flame.

Where there is flame, someone’s bound to get burn

But just because it burns, it doesn’t mean you’re gonna die.

You’ve gotta get up and try, try, try

Gotta get up and try, try, try

Gotta get up and try, try, try.

Vokalistica je u svome video spotu plesnim pokretima pokazala dinamiku ljubavnoga odnosa. Partneri se izmjenjuju. Ponekad ples vodi jedan, a ponekad drugi partner. Iako je kroz snažne, brze pokrete tijela išaranog bojama prikazan bolni udarac osjećaja, na kraju, oba ljubavnika trče jedno drugome u ruke.

Kao što je već rečeno, svi se rado prisjećaju pjesama koje je i danas moguće čuti na radiju. Pjesma Try progovara o ljubavi i njezinim bolnim preprekama, ali nas potiče da pokušamo i nastavimo pokušavati do kraja. Gdje je strast, tamo je i plamen, a gdje je plamen, tamo su i opekotine. Zvuči poput one poslovice o dimu i plamenu, ali zašto ovo ne bi moglo stajati i ovako? Pjesma pripada skupini najboljih u tekstualnom i vokalnom smislu. A sada dragi čitatelji, vi isto pokušajte poslušati ovu pjesmu.

Ivana Marelja

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.