Libar
comic books on the table

MOON KNIGHT

Sigurno ste se imali priliku sresti s posljednjim trailer reklamama za najnoviji Marvel film u kinima. Međutim, obožavatelji ove serije stripova iz kojih su potekli filmovi i serije mogli su svoj interes zaokupiti gledajući i posljednju marvelovu mini seriju Moon Knight dostupnu na Disney+. Često je prikazivana na YouTube isječcima i reklamirana po ostalim stranicama pa nije teško zaviriti u dio njegovog sadržaja.

Moon Knight ili na hrvatski Vitez Mjeseca je mini serija od šest epizoda. Pripada četvrtoj kinematografskoj Marvel fazi filmova te se bitno razlikuje od prethodnih faza sa svojim filmovima i mini serijama.

O čemu se radi? U čemu je razlika? Svi kratki opisi radnje uvode nas u život bivšeg američkog marinca koji boluje od disocijativnog poremećaja osobnosti. Dakle, tako zvani Marc Spector, nije samo marinac američkog podrijetla, nego još jedna osobnost Steven Grant, radnik u muzeju egipatske tematike.

Steven Grant ulazi u priču kao glavni lik. Pomalo šeprtljav muškarac svoju strast za učenjem jezika i egipatskom mitologijom smiruje radeći u muzeju kao prodavač suvenira. Britanac ima problema sa snom te mu to stvara velike probleme i podjele svijesti do te mjere da više ne zna razlikovati san od jave.

Može se očekivati kako je njegov gubitak svijesti povezan s egipatskom mitologijom s obzirom da se Stevenu počinju pričinjavati bića poput mumificiranih šakala i egipatskog boga mjeseca Khonshua.

Uplašeni Steven traži odgovore za svoj problem sa snom te istražuje neobične događaje u svom životu. Pri tom, na kraju prve epizode, otkriva čovjeka u ogledalu, odnosno Marca Spectora, još jednog člana istoga tijela. On priznaje Stevenu da su oni zapravo avatar egipatskog boga mjeseca, odnosno, da imaju moći koje on predstavlja.  Snažni, sarkastični, ratoborni vojnik i brižni, smotani radnik ulaze u brojne sukobe kroz cijelu mini seriju te se na kraju otkriva cijela njihova pozadinska priča kroz ljubavne konflikte, muke iz prošlosti i buduće borbe protiv neprijatelja Arthura Harrowa.

Pri gledanju ove serije možete se zapitati tko je onda pravi vlasnik tijela? Tko je original? Je li ovo sve samo halucinacija već mentalno bolesne osobe? Što je dovelo do oboljenja? Postoji li još koja ličnost?

U slučaju da želite pogledati ovu seriju, nećemo više ništa otkrivati, već se osvrnuti na ostale dijelove radnje.

Treba spomenuti briljantnu glumu Oscara Isaaca koji utjelovljuje glavnog lika. Oscar svoje nevjerojatno glumačko umijeće prikazuje trenutnim prijelazima iz jedne osobnosti u drugu što se vidi po samom izrazu lica. Glavni antagonist priče Arthur Harrow kojeg je utjelovio Ethan Hawke također svoju složenu personu prikazuje kroz iskusnog glumca. Uz Oscara i Ethana stoji i May Calamawy, mlada glumica koja igra ulogu emotivne, snažne Egipćanke Layle.

Marvel, poznat po svom složenom CGI-ju, ponovno nije razočarao u najvažnijim trenutcima. Cijelo viteško odijelo računalno je satkano, ali tako detaljno i ugodno za oko. Važni momenti u bitkama i istraživanjima također su računalno obrađena s uspješnom namjerom da fasciniraju publiku predivnim pogledima.

Scenarist i jedan od direktora serije Mohamed Diab, egipatski mladi scenarist apsolutno je oduševio sve svojim umijećem stvaranja televizijske serije. Zanimljiva je priča kako je dospio u Marvel svijet. Kada je čudo da se planira snimati serija s egipatskom tematikom, Mohamed je napisao cijeli plik listova s planom kako bi on snimio tu seriju. Voditelji filmske kompanije bili su oduševljeni i odmah pozvali mladog redatelja da učini svoje.

Gluma, priča i likovi ovu su seriju učinili remek djelom. Složenost cijelog sustava može zbuniti gledatelje, ali empatična priča, vrhunska gluma, predivni krajolici i interesantni zapleti radnje drže gledatelje ovisnima. Svima preporučamo pogledati ovu seriju i ako niste fan Marvela. Nije vam potrebno nikakvo prethodno znanje da biste razumjeli priču (sreća za mnoge jer postoji preko 20 filmova za povezati). Izvadite kokice, a i maramice ako ste osjećajni i pripremite se za ludu priču novog borca u velikom svijetu heroja gdje njegova priča tek počinje.

Ivana Marelja

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.