Libar
adolescent adult beauty blur

Kako se nositi s „lošom ocjenom“

Mnogi, pa čak i svi učenici su barem jednom u životu doživjeli trenutak napetog iščekivanja ocjena. U glavi se vrti tisuću stvari; strah, tjeskoba, mučnina, nervoza, uzbuđenost,… Svjestan si uloženog truda, neprospavanih noći i siguran si da ocjena koja dolazi zasigurno mora biti dobra. Profesor pronalazi tvoje ime, donosi ispit i onda … razočaranje. Ocjena je duplo manja od iščekivanog, nezamisliva a ponekad čak i negativna. I što sada?

Nikome nije ugodno zadobiti „lošu“ ocjenu neovisno o čemu se radilo, a mnogim učenicima to stvara toliki stres i nelagodu da utječe na svaki dio njihova života. Mnogi učenici pate i od svakakvih fobija i strahova od akademskog neuspjeha da im to postaje nezamislivo – u slučaju da do toga dođe, to je šok i utječe na njihovo cijelo mentalno zdravlje.

U akademskom svijetu, uz uspjehe kojima svi težimo, potrebno je i posebnu pozornost podariti našem mentalnom zdravlju. Jedan od načina jest naučiti kako se nositi s lošom ocjenom. Neke osobe to znaju odraditi brzo i efikasno te ih dobivena ocjena, nakon prvih deset minuta razočaranja, više uopće ne smeta i lagano nastavljaju sa svojim životom. Za nas ostale to je ipak malo kompliciraniji zadatak.

Za početak, u trenutku prozivanja imena i dobivenih ocjena ili otvaranja e-dnevnika, potrebno je posvetiti se samo pola minute svom unutarnjem stanju. Prisjeti se da si učio/la i da je uložen trud u pripreme za ispit. Broj nije bitan – prisjeti se toga. Iako ti se u tom trenutku čini da ne postoji pozitivan izlaz iz ove situacije jedan od načina za mijenjanje podsvijesti i pogleda na akademski uspjeh (a i život općenito) jest zapitati se „Zašto je ovo dobro?“ odnosno, reći „Ovo je dobro jer…“ Na primjer, „Ovo je dobro jer vidim na čemu moram više raditi.“

Također, uzmi malo vremena da „progutaš“ tu ocjenu, a ako ti je lakše (i ako si u mogućnosti), izbjegavaj razgovor s prijateljima dok nisi na čisto sa svojim osjećajima. Pogledaj svoje pogreške, uzmi vremena da ih razumiješ, no ako nešto ipak ne razumiješ, pitaj profesora/icu. Kao i mnoge druge stvari, vrijeme najbolje liječi rane pa je tako i sa ocjenama. Odvojiti svoju osobnu vrijednost od uspjeha u školi mnogima možda izgleda kao nemoguća misija ali uz dovoljno vremena i volje nije neostvarivo i najbolji je put ka jednostavnijem nošenju s „akademskim neuspjehom“.

Luna Milas Caktaš

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.