Libar

Matej Lozić iz Osnovne škole Jesenice više od tri godine pohađa Centar izvrsnosti: Učenje je zabavno u dobrom društvu

U atriju četiri splitske srednje škole na Split3, početkom travnja održan je Projektni dan Centra izvrsnosti naše županije. Na štandovima su bili izloženi radovi učenika iz matematike, fizike, kemije, biologije, informatike i novih tehnologija kao što je robotika.  Tamo smo zatekli osmaša Mateja Lozića iz OŠ Jesenice pa smo ga upitali o njegovim iskustvima.

Zašto si se odlučio upisati u Centar izvrsnosti (CI)?

To je bilo još u petom razredu, dakle prije više od tri godine. Prvo mi je moja učiteljica matematike Ivana Jelaska preporučila da se testiram. Volim matematiku i nove izazove pa sam rekao  roditeljima da želim pokušati. Testirao sam se u lll. gimnaziji Split. Bilo je stotinjak djece i samo nas je 36 upalo na matematiku. Sjećam se da nam je bilo zadano 90 zadataka, a imali smo samo dva sata vremena za rješavanje. Zanimljivo je da od tih 90 zadataka;  80 je bilo logičkih, a 10 matematičkih.

Kako izgleda biti učenik škole izvrsnih?

CI je organiziran kao subotnji tečaj od rujna do travnja svake godine. Ukupno 12 subota,  a današnja 13. subota je Projektni dan CI na kojem izlažemo svoje radove.  Kad sam počeo u petom razredu, nikog nisam poznavao, ali smo se brzo sprijateljili. Stekao sam nove prijatelje  iz Splita, Trogira, Kaštela…ima nas sa svih strana! Profesori su nam također izvrsni, dobro nam objašnjavaju i strpljivi su. Najdraži su nam grupni zadatci i Kahoot kvizovi. Na početku svake godine nam je teško dok ne upoznamo nove pojmove, ali kako nam učitelji dobro objašnjavaju, postane lakše i čak zabavno u dobrom društvu.

Koliko profesora matematike si upoznao?

Svaki dvosat je drugi profesor. Znači u 12 tjedana upoznao sam 24 profesora jer imamo po dva predavanja svaki put. Na prvom predavanju upoznajemo novo gradivo s primjerima, a na drugom dijelu radimo zadatke i kvizove. Na kraju je nagrada – čokolada.

U čemu je glavna razlika  u poučavanju u odnosu na osnovnu školu?

Centar izvrsnosti uči nas rješavati teže zadatke koje lakše svladamo nego u osnovnoj školi jer su djeca tu kao i ja koja vole matematiku. Također, mi si pomažemo međusobno, a ne samo da čekamo dok nam učitelj sve kaže.

Koliko ti je takvo iskustvo pomoglo na natjecanjima iz matematike i fizike u osnovnoj školi?

Rad u CI mi je pomogao da se bolje plasiram, pogotovo što me učitelj u osnovnoj nije dobro naučio jer su ga često ometali učenici koji baš matematiku ne vole jer im nije jača strana.

Vidiš li sebe u nekom budućem zanimanju?

Zasad me privlači elektrotehnika jer volim fiziku i matematiku, a nisam baš ljubitelj kemije i biologije.

Bi li preporučio CI drugima?

Naravno, svima koji vole prirodne znanosti, a pogotovo matematiku. Ako ne misliš redovito dolaziti i raditi, nemoj zauzeti mjesto nekome tko voli jer iz matematike je samo dva razreda po 18 učenika, a mnogi zainteresirani otpadnu zbog navale. Također, ako ne uspiješ upasti u petom razredu, pokušaj opet dogodine.

Foto: Ana Pocrnjić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.