Libar

Oni ne moraju brinuti za budućnost: upoznajte bolske robotičare

U subotu, 23. travnja, na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva održalo se državno FirstLEGOLeague natjecanje. Bolski reporteri na Uskrsni ponedjeljak su posjetili ekipu “Megabyte” koja vrijedno radi i priprema se, čak i tijekom proljetnih praznika!

Ekipu “Megabyte” čini 9 učenika 7. razreda naše škole. To su: Jelena Bošnjak, Nikola Karmelić, Viki Kraljević, Vito Lemo, Petar Marjanović, David Pivčević, Dominik Pivčević, Patrik Plenković i David Vrtar. Kako su nam otkrili, unutar tima su podijelili uloge pa smo saznali da su David, Dominik i Patrik zaduženi za programiranje, Dado i Petar su radili na konstrukciji robota, Vito i Nikola su radili na maketi inovativnog projekta, dok su se cure najviše posvetile inovativnom projektu, prezentaciji i anketi. Za natjecatelje dobar rezultat na natjecanju znači i plasman na regionalnu Lego ligu.

Pročitajte intervju i saznajte više o njihovom radu i samom natjecanju.

Što je Lego liga?

Viki: Lego liga je natjecanje iz robotike koje se sastoji od 4 dijela: robotička igra, inovativni projekt, dizajn robota i temeljne vrijednosti. Prošle godine smo isto bili na ovom natjecanju u Zagrebu s drugom grupom „Puknuta žica“. To nam je bio prvi put pa nam je sve bilo novo, ali ove godine smo spremniji.

Koja je ovogodišnja tema?

Jelena: Ovogodišnja tema je Cargo connect – prijevoz tereta i roba. Napravili smo online anketu gdje smo pitali roditelje od 5. do 8. razreda o online navikama kupovanja. Došli smo do zaključka da je veliki problem u našem mjestu vrijeme i cijena dostave na otoke jer smo mi na otoku Braču.

Što se ocjenjuje na natjecanju?

Viki: Na natjecanju se ocjenjuju robotička igra, temeljne vrijednosti, inovativni projekt i dizajn robota.

Kako ste doznali za probleme s dostavom?

Jelena: Intervjuirali smo voditeljicu Studenca i voditelja restorana konobe Dinko. Problemi su bili mali broj dostavljača, rijetka dostava i jeftinije cijene trajekta za prijevoz dostave i tereta.

Koji je vaš inovativni projekt?

Viki: Naš inovativni projekt je replika otoka Brača i kako mi možemo poboljšati uvoz stvari.

Što prikazuje maketa?

Dado: Maketa prikazuje otok Brač, more i Split. Sadrži podvodni tunel kojim se teret prevozi do senzora boje. Kad teret dođe do senzora boje on se pomoću njega usmjerava prema žutom paketomatu u jednom mjestu, prema crvenom paketomatu u drugom mjestu i prema narančastom paketomatu u trećem mjestu. Za lakše terete smo predvidjeli gliser kojim bi se dovodila roba u mjesto.

Kako ste izrađivali maketu?

Nikola i Dado: Prvo smo napravili stanicu koja razvrstava pakete pomoću senzora, zatim smo napravili gliser i more. Nakon toga smo napravili Brač i Split u manjem prikazu.

Koja su pravila robotske igre?

Dominik: Pravila robotske igre su vrlo jednostavna. Igra započinje u  ovom ovdje polukrugu i ne smijemo ga dodirivat. Nastavci koje koristimo mogu se nalaziti samo u donjem dijelu polukruga.

U čemu ste programirali?

David: Programirali smo u programu „Lego Microsoft Education“.

Zašto ste odabrali takav dizajn robota?

Dominik: Takav dizajn robota izabrali smo jer nam ovi zidovi pored omogućuju da ga bolje namještamo i da preciznije rješava misije i nastavak smo dodali da ga koristi kao ruke.

Celina Marčić

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.