Libar

Učenička zadruga ‘Škatula’ Osnovne škole Gradac aktivna je 13 godina, pogledajte čime se sve bave

Učenička zadruga Škatula aktivna je već 13 godina i obuhvaća nekoliko sekcija čiji se članovi bave poljoprivredom, recikliranjem otpada, izradom ukrasnih i uporabnih predmeta te njegovanjem narodne baštine. Od osnutka zadruge članovi sudjeluju na raznim sajmovima, prodajnim izložbama i smotrama. Surađujemo s Općinom Gradac, TZ Gradac i TZ Drvenik, a posljednjih nekoliko godina i s Centrom izvrsnosti SDŽ kroz projekt Dalmatinski suvenir.

Budući da je osnovna gospodarska grana našeg podneblja turizam, odlučili smo uz našu dosadašnju proizvodnju započeti i s proizvodnjom suvenira. Učenici razvijaju svoju kreativnost i uz pomoć mentora osmišljavaju suvenire koje izrađuju na različitim sekcijama. Naši suveniri su korisni i prepoznatljivi, a uz to naglasak stavljamo i na ekološki pristup proizvodnji, kao i na njegovanje baštine.

U školskom vrtu uzgajamo masline i dalmatinsko ljekovito i začinsko bilje koje koristimo kao sirovine u proizvodnji maslinovog ulja, sapuna i melema. Na platnene torbe otisnuli smo likovne radove učenika s motivima i stihovima iz pjesama fra Andrije Kačića Miošića. Šivali smo pregače i ukrasne jastučiće s izvezenim dalmatinskim i imenima i riječima. Magnete s motivima dalmatinskog psa i slike masline izrađene su od prirodnih i ekoloških materijala koji su prikupljeni u prirodi kao otpad i reciklirani.

Učenici rado sudjeluju u svim aktivnostima. Razvijaju poduzetničke kompetencije, ekološku svijest, odgovornost, njegovanje kulturne baštine. Jednostavno rečeno, učenici se pripremaju za život.

Iva Matutinović

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.