Libar
street lights

THE BIG SHORT

Redatelj: Adam McKay

Trajanje: 130 minuta

Glavne uloge: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt,…

Tema: Praćenje

Filmovi često prelaze granice žanra. To se događa još češće ako su u pitanju komedije. Akcijske komedije, romantične komedije, komedije strave i užasa, tragikomedije,…  Ljudi bi pomislili da ne postoji film za kojeg vrijedi da je samo komedija. Ovaj film bi vjerojatno spadao u tu kategoriju da nema jednog malog detalja. Napravljen je prema istinitoj prići. Ako ste se ikada pitali kako je i zašto došlo do ekonomske krize čije se posljedice osjete još i danas, ovaj film ima vaše odgovore. Odgovore koji će vas zaprepastiti više nego što možete zamisliti i navesti da promislite o društvu u kojem živimo. „Oklada stoljeća“ je morala biti komedija , jer bi bila  suviše depresivna da je itko pogleda.

Film prati tri radnje, svaku usko povezanu uz bankarski svijet prije krize. Radnja kreće kada upravitelj investicijskog fonda, Michael Burry (Christian Bale), otkrije da je američko tržište nekretnina nestabilno i da mu kroz dvije godine prijeti apsolutni slom Počne stvarati sistem koji mu omogućuje da uloži milijardu dolara da će se to dogoditi. Ako su vas bankarski pojmovi u prošlih par redova odbili od filma, jer ne želite trošiti vrijeme na nešto što nećete shvatiti, vjerujte mi da ih film objasni najbolje što se može. Svaki put kad se pojavi novi komplicirani pojam , film se prebaci na slavnu osobu koja pojam objasni koristeći pojmove i usporedbe sa stvarima iz svakodnevnog života. Uz već spomenutog Christian Balea , u filmu se ističu uloge Brad Pitta, Steve Carella i Ryan Goslinga. Pitt nema količinu minutaže kao ostala trojica ,ali u ono malo što ima pokazuje da je sa razlogom jedan od najboljih glumaca svih vremena. Carell i Gosling su u svojim ulogama nevjerojatni , pogotovo u scenama u kojima su obojica.  Jedini problem filma je skripta koja bi ga vjerojatno bacila u prosjek da nema nabrojane glumačke elite koja radi najbolje s onim što ima. Uz nabrojane zvijezde sigurno se pitate koja je ona glavna? Na vaše iznenađenje, nije ni jedna od njih ,već američki ( a i svjetski) ekonomski sistem. Upoznat ćete ga kao što znate svog uvijek nervoznog susjeda. Kroz sve njegove (nepotrebne) komplikacije i sisteme  koji su tu više da odbiju ljude od bavljenja njime,  nego li da olakšaju funkcioniranje.  Ako ga se odlučite pogledati čeka vas malo više od dva sata uputa i objašnjenja koja će vas približiti (ili vas moralno udaljiti) od sustava koji vas je jednom puno koštao. Pogledajte ovaj film da budete bar malo spremniji kad opet dođe do njegovog raspada.

„Reći ću vam tajnu bogaćenja na Wall Streetu. Pokušajte biti pohlepni kada se drugi boje. I pokušajte se bojati kada su drugi pohlepni.” – Warren Buffet

Dušan Toni Ugrin

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.