Libar
person demonstrating carton with slogan silence allows violence

DISKRIMINACIJE

 Većina se ljudi prene kada čuje riječ „diskriminacija“ i , u većini slučajeva, strastveno krene nabrajati sve razloge zbog kojih je diskriminacija loša te, naravno, spomene koji put i kako ona nikada ne bi tako postupila. Ono što kao društvo nikako ne možemo shvatiti činjenica je da je diskriminacija toliko uvriježena u današnje ponašanje da često prođe nezapaženo, zamaskirana u šalu ili općepoznatu činjenicu. Diskriminaciju najčešće definiramo kao izopćenje određenih skupina iz društva, primjerice invalida, drugih rasnih skupina, vjera i sl.

 Neupitno je da je i takav oblik diskriminacije neprihvatljiv, ali trebamo obratiti pažnju i na onaj neprimijećeni. Pusti je, u pms- u je; Pa super ti ide, za žensku; Zašto bi te, kao dečka, zanimala moda?; Makni se i pusti starije da pričaju; Što mi ti, sa tri razreda srednje škole, pametno imaš za reći?; i fraze slične ovima jako su česte u svakodnevnom govoru i na neki se način na njih gleda kao na društvene norme, a svaka osoba koja se požali smatra se suviše osjetljivom i bez smisla za šalu.

 Potrebno je shvatiti da je svaki oblik isključivanja osobe iz svakodnevnih aktivnosti na temelju predrasude, poteškoće, invaliditeta ili bilo čega sličnog, oblik diskriminacije. Svatko je od nas dovoljno vrijedan da se okuša, uspije (pa čak i ne uspije) u bilo čemu što ga zanima i što ima želju isprobati, napraviti. Jedna je stvar kada trener isključi igrača zbog loše odigranog prvog poluvremena, a drugo je kada mu ni ne dopusti da igra jer mu se ne sviđa igračevo porijeklo.

 Živimo u svijetu u kojem gotovo svaki novi odnos kreće s predrasudama koje eventualno postanu manje, ako osoba dokaže suprotno. Postali smo toliko fokusirani na (moguće) mane da ponekad zaboravimo ljudima dati priliku da ih upoznamo. Skijaši ne razmišljaju „nemoj udariti u drvo“, već „prati označenu stazu“ jer ljudski mozak uvijek pronađe ono na što je fokusiran. Pokušajmo tražiti dobro u ljudima, ili barem biti neutralni, jer tuđe mane ne čine nas boljim osobama.

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.