Libar
two people walking on pier

A HYMN FOR THE WEEKEND

Vjerojatno ste svi čuli za kratke oblike poznatih pjesama, koje se danas koriste pri uređivanju videozapisa. Nadodani zvukovi i detalji ili usporene inačice neke pjesme definitivno poboljšavaju dojam na izvedbu. Svakako, tako je kod mnogobrojnih slučajeva, ali postoje i one pjesme koje su izvrsne onakve kakve jesu. Za primjer se može uzeti Hymn For The Weekend od engleskog rock sastava Coldplay koji prati američka pjevačica Beyonce.

Hymn For The Weekend nagrađivan je singl iz alternativnog/indie i pop albuma A Head Full of Dreams. Pjesma sada broji šest godina i preko jednu i pol milijardu pregleda na YouTube stranici Coldplaya, što ju čini jednom od najslušanijih pjesama na stranici.

Pjesma generalno govori o pronalasku sreće s tom jednom osobom koju Coldplay poistovjećuje s anđelom. Bit leži u ljubavi, boljem svijetu, životu nalik snu i borbi protiv usamljenosti. Melodija ukrašena sitnim, ali primjetnim zvukovima manjih instrumenata u dubini uobičajne gitare i klavijature, definira spomenutu slobodu u tekstu. Već na samom početku možete osjetiti poletan osjećaj koji kontinuirano predstavlja podlogu za nadolazeći vokal.

Glavni vokalist, gitarist i klavijaturist Chris Martin nježnim, ali snažnim glasom nosi tekst ljubavne tematike. U pravim trenutcima prepušta svoj glas volji i slijedi svaki ton popratne glazbe.

Zvuk se nekima može doimati pomalo svečan, što se čini i cijelom poantom. Pjesma u svom nazivu ima riječ ,,himna’’ koja je kao takva svečana i važna jer govori o nečemu svetom i vrijednom hvale. Ova himna, himna za vikend, slavi slobodu i pronalazak sreće s drugom osobom. Sve je do interpretacije. Ne mora ovo djelo nužno biti o romantičnoj ljubavi. Možda negdje postoji netko drugi, neki prijatelj ili prijateljica, rođak ili rodica koji će nasloniti svoja krila na nas.

Put your wings on me, wings on me

When I was so heavy

We are on a symphony

When I’m lower, lower, lower, low

U tekstu se spominje euforičan osjećaj uzrokovan opijatima. Na taj je način predstavljen intenzitet adrenalina u nečijoj krvi kada se konačno prepustite.

Oh, I, oh, I , oh, I

Got me feeling drunk and high

So high, so high

Ne smijemo zaboraviti i na popratni glas poznate i nagrađivane pjevačice Beyonce. Javlja se pri kraju pjesme i, po našem mišljenju, daje glas tom anđelu koji autora podiže s dna i opija. Nježan, ženstven glas podiže i melodiju i kraj na veliko premda Beyonce tek pjeva samo nekoliko stihova.

Ne možemo puno reći za ovu pjesmu. Osjećaj koji ona oslobađa je teško definirati kroz obične riječi i članak. Na vama je da poslušate ovu nagrađivanu i euforičnu pjesmu jer ne trebaju nam opijati za sve. S razlogom ima mnogo nominacija, nagrada i pregleda. Budite i vi još jedan od mnogih da uistinu sami shvatite o čemu smo govorili.

Ivana Marelja

Napiši komentar

Pratite nas

Ne budite sramežljivi, javite se. Volimo upoznavati zanimljive ljude i sklapati nova prijateljstva.